facebook

ДепартаментПраво

Конференции

 

Подготвена в качеството на НБУ като домакин Международната конференция на тема: „Обучение по права на човека: между теорията и практиката“ (Human rights legal education in Bulgaria: combining theory and practice), която се състоя на 28 и 29 април 2022 г. в Аула, НБУ и на която бяха представени резултатите от проекта и се лансира дебат.


 

Преди и след конференцията се осъществиха и работни срещи с проф. Гентиан Зибери от Норвегия с екипа от НБУ. 

Програма


 

Насоки

 

 

 

18.10.2022

 

 

На 30 април 2022 г. в Нов български университет се проведе организираната от департамент „Право“ юбилейна научна конференция на тема „30 години България в Съвета на Европа – върховенство на правото, демокрация, права на човека“. Събитието беше открито от министъра на правосъдието Надежда Йорданова и ръководителя на департамент „Право“ на НБУ проф. д-р Веселин Вучков. Приветствия към форума отправиха омбудсманът проф. д-р Диана Ковачева, първият ръководител на българската делегация в ПАСЕ и вицепрезидент (1991–1994) Аспарух Панов, както и дългогодишният член на ПАСЕ и бивш неин вицепрезидент Джема Грозданова.

Събитието беше излъчвано и онлайн в платформата Zoom, като от Страсбург с приветствени думи се включи и постоянният представител на Република България в Съвета на Европа посланик Мария Спасова.

В конференцията участие взеха представители на повечето водещи университети в България, като темите на представените доклади варираха от правата на човека в Древен Рим през знаковата съдебна практика на ЕСПЧ до специфични аспекти от договорната практика на Съвета на Европа.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник.

Събитието беше отразено и от медиите. Подробности вж. например на адреси:

https://defakto.bg/2022/05/01/йорданова-не-приемам-че-студенти-завъ/

https://www.24chasa.bg/novini/article/11484472

https://segabg.com/node/213810

 

 

 

 

 

30.03.2023